Turistické pochody na Kosíř se těší velké oblibě. Bezkonkurenčně nejvíce lidí se na hanáckém Mont Blancu schází na Nový rok. Skvělou příležitost nejen putovat do kopce, ale navíc se i něco zajímavého dozvědět nabízí premiérový ročník Turistického pochodu Po stopách hraběnky Gabriely.

Chodci se mohou nadcházející sobotu registrovat přímo na zámku v Čechách pod Kosířem, a to od 7:30 do 10:00 hodin. Připraveny pro ně budou dvě trasy dlouhé 6 a 12 kilometrů. Každý účastník obdrží diplom a drobné občerstvení, pro prvních 100 turistů bude připravena speciální pamětní medaile, k dispozici bude také cílové razítko. „Touto akcí navazujeme na dva předchozí ročníky pochodu, které k nám vedly ze zámku v Náměšti na Hané. Nyní jsme připravili dva okruhy, což je pro účastníky z hlediska dopravy praktičtější,“ vysvětlila edukační pracovnice zámku Lenka Faltýnková.

Hraběnka Gabriela byla manželkou majitele zámku hraběte Františka Josefa II. Silva Tarouca. Zemřela v roce 1934 a je pohřbena na skromném hřbitůvku přímo v zámeckém parku. Právě podle ní byl pojmenován hospodářský statek Gabrielov, který se nacházel na úpatí Velkého Kosíře. Ze zámeckého parku k němu vedla tři kilometry dlouhá dubová alej. „Na statku chovali ušlechtilá plemena koní, dále kozy, krávy a drůbež. Patřil k němu i rozsáhlý ovocný sad a malý rybníček,“ prozradila Lenka Faltýnková s tím, že právě Gabrielov bude jedním z cílů pochodu. Ve stejný den bude na zámku rušno. Konat se totiž bude také tradiční Empírový den, jehož účastníci budou moci prožít historii skutečně na vlastní kůži.    

 

KDY: SOBOTA 7. KVĚTNA, 7:30 až 10:00 HODIN 

KDE: ZÁMEK ČECHY POD KOSÍŘEM