Kdo si myslí, že má triatlon pouze tři disciplíny, ten nikdy nebyl na Zdětín cupu! Zde se k tradičnímu plavání, jízdě na kole a běhu přidává čtvrtá a v tomto případě asi ta nejdůležitější disciplína. Tou je pojídání fantastických grilovaných hamburgerů či steaků připravených hanáckým MasterChefem Leošem Čarným. Ryze kamarádská akce uplynulou sobotu 9. července zapsala svůj jubilejní desátý ročník. Jeho účastníci i organizátoři si z něj kromě koňské dávky hormonů štěstí odnesli také parádní funkční tričko popsané zlatým písmem.

Na start náročného závodu se o víkendu postavilo 21 mužů, 7 statečných žen a zapojily se i dvě štafety poskládané ze tří sportovců. Pro všechny byl připraven kilometr plavání v bazéně vyškovského aquaparku, 70 kilometrů na kole a zhruba 7 kilometrů dlouhý běh na Bělecký mlýn a zpět. Další absolvovali pouze náročnou cyklistickou část, která je zavedla od vyškovského aquaparku přes Rychtářov, Otinoves, Protivanov, Drahany, Lipovou, Konici, Laškov a Čechy pod Kosířem do Zdětína.

I letos byly hlavním cílem drtivé většiny sportovců kromě nezaměnitelného pocitu únavy kolébající se na vlně vyplavených endorfinů také naprosto bezkonkurenční steaky. O charakteru celé akce zřejmě nejvíce svědčí to, že asi na žádném triatlonu ve světě nedobíhá tolik procent závodníků do cíle ve dvojicích složených z kamarádů či členů jedné rodiny. „Hlavní novinkou letošního jubilejního ročníku bylo to, že to u nás za zdětínskou sokolovnou vůbec poprvé vypadalo jako ve skutečném triatlonovém depu, v němž kola visí na připravených železných konstrukcích,“ pochvaloval si hlavní organizátor a duše celé akce Tomáš Kučera, který se i tentokrát do závodu aktivně zapojil.

Zdětín cup měl i letos své hrdiny. „Není to dlouho, co jeden z našich letošních účastníků vážil přes sto kilo a zadýchal se, i když měl vyjít schody. Nyní váží o 22 kilogramů méně a jeho výkon byl opravdu skvělý. Motivací mu byla právě příprava na náš triatlon,“ vypíchl Tomáš Kučera, jemuž i tentokrát udělal radost zejména jeho syn Martin. Ten se společně s dalšími dvěma jmenovci postavil na stupně vítězů. Ve srovnání s loňským třetím místem se dokonce vyhoupl o stupínek výš. 

Dle organizátorů má Zdětín cup našlápnuto minimálně na dalších deset ročníků. „Pokud zdraví vydrží, tak se tu příští rok určitě sejdeme zase,“ přislíbil Tomáš Kučera.

Kdo by si chtěl triatlon vyzkoušet na vlastní kůži, nemusí zoufat, že mu Zdětín cup unikl. Pomalu už se totiž blíží svátek všech amatérských sportovců, kterým bude konický triatlon Veteran steel man. Ten bude v sobotu 30. července hostit koupaliště na Stražisku. Tentokrát se všestranní sportovci utkají na distancích 800 metrů plavání, 50 kilometrů na kole a 7,6 kilometrů běhu. Pro ty, kteří s tímto krásným sportem teprve začínají, budou či si ještě na tak dlouhý závod nevěří, bude připravena varianta hobby s distancemi 400 metrů plavání, 20 kilometrů na kole a 5 kilometrů běhu.