Pro dobrou zábavu platí totéž, co pro dobré pivo. Nikdy si ji neužijete sami. Přesně to bylo patrné také během sobotního 4. ročníku Pivního festivalu v Bousíně. Na čepu bylo 6 pivních speciálů z menších pivovarů, mezi něž patří například Rychtář či Poutník. Velké oblibě se těšila zejména Nachmelená opice z Krnova. Celé odpoledne si však kromě pivařů určitě užily i děti.

 Už je to čtyři roky, co v Bousíně místní hasiči ve spolupráci s obcí začali pořádat Pivní festival. „Řekli jsme si, že v okolí podobnou akci nikdo nepořádá a že přestože jsme malá obec, tak bychom to mohli zkusit. První tři ročníky jsme spolupracovali s pivovarem Starobrno, letos jsme vsadili na menší pivovary a jejich speciály. Jsme rádi, že se akce chytila, kromě místních k nám jezdí lidé i ze širokého okolí,“ ohlédla se starostka Bousína Monika Tmé.

Na pivním festivalu nemohly chybět ani soutěže v tradičních disciplínách, mezi něž patří hod sudem, pivní štafeta či prestižní tuplák. „Zapojilo se do nich pět mužů, tuplák nejrychleji vypil Václav Lošťák z Repech, který to zvládl za 9,73 sekundy,“ prozradila bousínská starostka.

Organizátoři ovšem rozhodně necílili pouze na pivaře, na své si v Bousíně určitě přišly také děti, pro něž byla připravena celá řada soutěží. Především pro ně byl určen zajímavý doprovodný program, v němž vynikalo vystoupení psích tanečníků, klaunské divadlo či hasičská ukázka vyprošťování z havarovaného vozidla. „S návštěvností jsme spokojeni, lidé se k nám rádi vrací. Příští rok bychom tedy chtěli akci uspořádat opět,“ pochvalovala si Monika Tmé, která rovněž všechny pozvala na závod mladých hasičů Bósínská zatáčka. Ta by se v obci měla konat první zářijovou sobotu.