Hodně divoký a koronavirem extrémně poznamenaný je letošní rok. Zápasovou rozlučku s ním absolvují volejbalistky VK Prostějov v sobotu 19. prosince od 15.00 hodin proti Dukle Liberec na vlastní palubovce haly Sportcentra DDM. Půjde o dohrávku 5. kola UNIQA extraligy žen ČR 2020/21.

Právě covid-19 v táboře soupeřek znemožnil střetnutí uskutečnit v původním říjnovém termínu. Pak následovala téměř dva měsíce trvající pauza, po jejímž skončení se oba týmy utkaly poměrně nedávno. Na sklonku listopadu zvítězily dle předpokladů domácí Severočešky 3:0 (23, 18, 13). „Ale skoro celé dva první sety jsme drželi krok a ukázali, že i s tak silným celkem dokážeme hrát vyrovnaně. Teprve v závěru jsme odpadli, přesto měl tehdejší zápas z naší strany mnohem vyšší úroveň než třeba dvě následná derby s Olomoucí. Při dobrém výkonu nemusíme být za otloukánky,“ řekl hlavní trenér vékáčka Lubomír Petráš.

Liberecký mančaft je každopádně jedním z největších favoritů aktuálního extraligového ročníku. Z předchozích sezón mu zůstal pohromadě kvalitní základ sestavy, jmenovitě nahrávačka Simona Bajusz, univerzálka Nikola Kvapilová, smečařka Eva Svobodová, blokařka Kateřina Kohoutová a libero Veronika Dostálová. V létě navíc přišly špičková střeďačka Veronika Trnková, slovenská nahrávačka Lenka Ovečková i ukrajinská smečařka Angelina Emelina.

Ne náhodou Dukla naposledy přemohla mistrovskou Olomouc 3:2, z osmi odehraných duelů vytěžila skvělých jednadvacet bodů a je na druhém místě tabulky v těsném závěsu za UP. „Pro nás to bude poslední utkání před vánoční přestávkou, takže do něj musíme dát absolutně všechno. Nechci vidět žádný zbytečný strach nebo přehnaný respekt ani hlavy dole. Naopak je potřeba jít odvážně do boje, rvát se o každý míč. A zkusit překvapit,“ burcoval Petráš.

Diváci mají do hlediště nadále zakázaný vstup.