Už během minulé sezóny hrály mládežnické volejbalistky VK Prostějov vydatný počet oficiálních soutěží ČR napříč všemi věkovými kategoriemi. V nadcházejícím ročníku 2022/2023 toto množství ještě vzroste na docela slušnou spoustu, tudíž dívčí talenty hanáckého klubu budou mít o zápasové vytížení opravdu postaráno.

Nejvýznamnější změnou v porovnání s loňskem je, že přibyla česká extraliga U22, kterou prostějovský tým absolvuje. Za soupeře bude mít následující celky: Olymp Praha, Liberec, Brno, Ostrava, České Budějovice, Hradec Králové, Přerov, Lanškroun, Uherské Hradiště, Střešovice a Lvi Praha. „Soutěž nebude zase tak náročná, má systém jednorázových turnajů trvajících vždy pouze jeden den. Naši sestavu vytvoří kromě juniorek také Zuzana Dostálová a Adriana Jurčíková trénující s ženským áčkem,“ prozradil šéftrenér mládeže ve vékáčku Aleš Novák.

Největší důraz na výsledky logicky zůstane u věkových kategorií U20 a U18. „Juniorky i kadetky samozřejmě jsou mládežnickou vlajkovou lodí našeho klubu. Startovní pole se zúžilo na dvanáct, respektive patnáct družstev, a my máme jasné ambice pohybovat se daleko od sestupových starostí. S kadetkami chceme – stejně jako v případě kolektivu U22 – postoupit do závěrečného turnaje Final 8. A v případě juniorek myslíme ještě výš, konkrétně na účast v semifinále. Věřím, že herní kvalitu na to budeme mít,“ řekl Novák.

Juniorský mančaft totiž posílily Bára Abendroth ze Šternberka, plus na hostování Jana Dvořáková z Hradce Králové i Kateřina Zapfová z Chodova. „Naše juniorky navíc postoupily do první ligy žen, kde využijeme výše zmíněné Dostálovou plus Jurčíkovou, dále někdejší oporu A-týmu VK Gabiku Kozmík Tomášekovou a snad i další posily, jež má natažené kouč našich výběrů U22 a U20 Zdeněk Sklenář. Uvidíme, které z rozjednaných hráček nakonec přijdou,“ odtušil Novák.

Rovněž kadetkám pomohou nové akvizice: Zuzana Švihelová, Kateřina Pechanová a Erika Reitschmiedová ze Svitav, Tereza Janečková ze Žichlínku. „K tomu přešly ze starších žákyň naše odchovankyně Olga Krpcová, Alexandra Moskalová, Natálie Grygelová, Adéla Sofková, Izabela Nicod a Natálie Rozumková. Kadetky si vedle své extraligy zahrají souběžně taky krajský přebor žen,“ informoval Novák.

Zapomenout nesmíme ještě na Český pohár juniorek. A moře soutěžních utkání za celou sezónu pochopitelně absolvují též prostějovské starší žákyně, mladší žákyně i holky z přípravky, do níž po celé září opět bude probíhat tradiční nábor. „Co se týká trenérského obsazení, skončila u nás kvůli svému zaměstnání Adéla Kocourková. Místo ní máme nataženého Pavla Frýdla, který se už zapojil do celé dosavadní přípravy. Snad jeho příchod sem definitivně klapne,“ přeje si Aleš Novák.