Už 54 let uběhlo v těchto dnech od vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa. A přestože pamětníků časem ubývá, v Prostějově si významné, ač smutné výročí dodnes nadále připomínají. „Na zastřelené spoluobčany v roce 1968 nezapomeneme památka roku 1968,“ ujišťuje František Jura, primátor statutárního města Prostějova.

 V pátek 19. srpna 2022 v 10:00 hodin si představitelé města Prostějova v obsazení: primátor František Jura, první náměstek Jiří Pospíšil, náměstek Jiří Rozehnal a náměstkyně Alena Rašková i Milada Sokolová připomněli 54. výročí tragických srpnových událostí v Prostějově. Uctili tak památku tří zastřelených spoluobčanů. Pietního aktu, který se uskutečnil u pomníčku obětem intervence vojsk Varšavské smlouvy, se účastnili také zástupci společenských a sportovních organizací.

Na náměstí T. G. Masaryka se nachází nedaleko sochy prvního československého prezidenta malý pomníček. Právě u něj se sešla zmíněná delegace. „Srpnové události v Prostějově byly tragické, protože v neděli 25. srpna přišli o život tři lidé. Tři nevinní lidé. A dalších devět bylo zraněno. Na tuto smutnou událost vzpomínáme v dějinách města jako na krvavou neděli,“ uvedl ve svém projevu primátor Jura.

V srpnu, už čtyři dny po okupaci, totiž v ulicích města zemřela Marta Říhovská, Ladislav Lang a Josef Boháč. V případě střelby sovětských vojáků do lidí v ulicích Prostějova šlo podle dosud uveřejněných dokumentů o střelbu nevyprovokovanou. Nikdy za ni pak nebyli aktéři hnáni k odpovědnosti. „V roce 1968 jsme na spoustu let přišli o svobodu. A v kontextu věcí, které se ve světě dějí, je důležité připomínat, že se o svobodu a demokracii musíme pořád bít a musíme o ni bojovat,“ přidal při projevu František Jura.