V sobotu 19. prosince byla v Hamrech u Plumlova odhalena pamětní deska osmi hamerským legionářům. Původně bylo plánováno, že slavnostní odhalení proběhne poslední říjnový víkend a bude doprovázeno bohatým doprovodným programem s legionářskou tematikou. Vše ale tehdy padlo kvůli koronaviru... Až teprve nyní na plánovanou akci došlo, byť v omezené míře. Slavnostního aktu se zúčastnila i senátorka Jitka Chalánková.

„Bohužel s ohledem na postupné zpřísňování opatření byl termín stále odkládán a až s blížícím se koncem roku jsme se museli rozhodnout, zda pamětní desku instalovat ještě v letošním roce, nebo vše přesunout do roku nadcházejícího. Rozhodli jsme se nakonec pamětní desku odhalit ještě letos za přísných opatření, bez veřejnosti a s omezeným počtem osob. Program, který byl původně plánovaný, však určitě nerušíme, ale pouze odkládáme na období, které nám to dovolí. Předpokládám, že by se mělo vše uskutečnit v jarních měsících,“ uvedl jednatel Sboru dobrovolných hasičů Hamry David Vančík.

Sobotního slavnostního odhalení se zúčastnili zástupci Sboru dobrovolných hasičů Hamry, starosta Dominik Vémola, jednatel David Vančík, dále místopředseda Československé obce legionářské jednota Ostrava 2 Petr Adamus, předseda místního osadního výboru Viktor Hýbl, místostarosta města Plumlova Martin Hyndrich a také senátorka Parlamentu České republiky Jitka Chalánková.

„Pamětní deska byla v prostoru vedle kapličky zřízena za finančního přispění města Plumlova, Pavla Klíče, Martina Krychtálka, Dominika Vémoly, Renáty Holcové, Petra Adamuse, Zdeňka Pírka, Hany Valíkové, Jana Valíka, Jana Sypěny, Vladimíra Vymazala, Jiřího Vémoly, Jiřího Kučery, rodiny Gregorovy, rodiny Adamusovy, Pavla Vavroucha, Petra Komárka, Sojmy P., Tomáše a jednoho dárce, který nechtěl být jmenován,“ vyjmenoval David Vančík osoby, bez kterých by pamětní deska hamerským legionářům vzniknout nemohla.