Nikdy jsem nebyl a už asi nikdy nebudu velkým fanouškem mohutných a hlučných ohňostrojů. Myslím si, že oslavit začátek nového roku se dá i jinak a více v poklidu, ale v zásadě proti nikomu, kdo si pyrotechniku zakoupí nemám nic. Ale když už, tak by to mělo opravdu platit jen na poslední den v roce. Poslouchat rány už před Vánoci a během celého období relativního klidu je už moc.

Nenapadá mě jediná kultura, která by příchod nového roku slavila o pár dnů dříve, než je u nás zvykem, ale stejně to tak vypadá. Poslouchat rachejtle a různé petardy už před Vánoci nechce drtivá většina z nás. Pro občany je to ještě únosné, ale pro další živá stvoření je to čtrnáctidenní peklo. Během silvestra už si tak nějak člověk zvyknul a pustí i zvířata domů, aby si užili spíše klid a nemuseli se zbytečně stresovat, ale kdo to má čekat už v předešlých dnech?

Těžko soudit, co by mohlo platit na všechny, aby se tak dělo opravdu jen, kdy má. Pokuty a další věci moc fungovat nebudou, to je jasné. Ono by možná bohatě stačilo trošku změnit myšlení a začít brát ohledy i na ostatní, ale to taky jasně vidíme, že nefunguje ani v dalších ohledech. Snad se z toho jednou poučíme a opravdu si to necháme až na tu pravou chvíli.