„Končím s drogami, budu dealerem másla!“ Vtípek, který vznikl za „máslové krize“ v roce 2017 vzal doslova Patrik Horváth z Poděbrad. Dvaatřicetiletý cikán z Poděbrad vyrazil do Prostějova, kde se mu zalíbilo zejména v Lidlu na Újezdě. Když zde zdárně ukradl padesát másel a hovězí steak, které přes pokladnu úspěšně pronesl v rovněž ukradené chladící tašce, tak se mu na Hané začalo líbit ještě více. Nakonec však byl zadržen a jeho věc putovala minulé úterý 6. června před prostějovský soud.

Pokud někoho nazvete nesvéprávným hlupákem, nemusí to být nutně urážka. Najdou se tací, pro které je to cíl jejich snažení. V případě, že budou úředně zbaveni svéprávnosti, mohou se kromě invalidního důchodu těšit také na to, že je žádný soud za „čórky“ jen tak do vězení nepošle.

Právě na to spoléhal Patrik Horváth z Poděbrad. Dlouhodobě nezaměstnanému a zadluženému muži dělá opatrovnici jeho matka. Společně vyrazili do Prostějova. Při této příležitosti Horváth navštívil supermarket Lidl v ulici Újezd, kde ukradl hned pět desítek cihliček másla a hovězí steak z irského býka. Tohle vše vložil do chladící tašky, kterou si mimo jiné jen tak přivlastnil též.

Kradl po hodině

Vše se mu dařilo podle představ, a tak se hned následující den do Lidlu vrátil. Do další ukradené tašky naskládal opět padesát másel a znovu celkem bez problémů prodejnu opustil. Jeho nadšení bylo tentokrát zřejmě tak velké, že zhruba za hodinku už ho měli na prodejně zase. Jenže tentokrát pracovnice zřejmě ještě nestihli másla po jeho předchozí návštěvě do regálu zcela doplnit, takže jich místo „tradičních“ 50 stihl ukrást pouze 28... Aby to nějak dorovnal, tak si přibral ještě několik balení lososa a kuřecích prsou. Jenže tentokrát už jej při odchodu zastavila ochranka a následně si pro něj z nedaleké služebny přišli také policisté.

Papíry na hlavu jej už nezachrání

 

Těm se Patrik Horváth celkem bez problémů přiznal a spoléhal, že vzhledem k jeho nesvéprávnosti z jeho krádeží nikdo žádnou vědu dělat nebude. Ale to se poněkud přepočítal. S jeho nemocí na hlavu je to totiž poněkud vachrlaté… „Znalci zjistili, že obžalovaný simuloval těžkou mentální retardaci, která mu zajišťovala sociální dávky i invalidní důchod, a proto soud zrušil rozhodnutí o nesvéprávnosti. Tento verdikt je zatím nepravomocný,“ upozornila během hlavního líčení soudkyně Adéla Pluskalová.

Kvůli máslu na Hanou jeli, kvůli soudu ne

 

Nelze se úplně divit, že Patrik Horváth už má v trestním rejstříku čtyři záznamy mimo jiné za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. V minulosti byl odsouzen také za loupež. Prostějovský soud jej nakonec odsoudil na 18 měsíců, trest mu podmíněně odložil na 3 roky během nichž by se neměl dopouštět dalších krádeží. Dále musí zaplatit přes sedm tisíc korun za ukradené zboží a docházet k probační úřednici. Zda tohle vše Horváth zvládne, je otázkou, o jeho přístupu nejlépe svědčí fakt, že ani on ani jeho matka na hlavní líčení vůbec nedorazili. Podle soudkyně vzkázali, že „nepojedou dvě stě kilometrů kvůli nějakém soudu.“

Rozsudek zatím není pravomocný, právní zástupkyně obžalovaného si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.