Předminulý víkend probíhaly národní závody v prostředí Národního hřebčína Kladruby nad Labem, jejichž součástí bylo i oblastní mistrovství severní Moravy.

Závodů se účastnilo více než 50 spřežení a František Sedlák z Pivína zvládl skvěle všechny tři disciplíny, po kterých se umístil na šestém místě hned za reprezentanty České republiky. V rámci oblastního mistroství nedal soupeřům šanci a je tak mistrem severní Moravy v této disciplíně.

 

Česká jezdecká federace a mezinárodní jezdecká federace pod sebou sdružují několik jezdeckých disciplín. Nejznámějšími jsou sedlové – drezura a parkur. Méně známou disciplínou je spřežení, která se rozděluje do několika výkonnostních kategorií a dále se dělí podle počtu zapřažených koní na jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží.

Kompletní soutěž spřežení se skládá ze tří zkoušek – drezura, parkur (jízda mezi kužely) a divácky nejatraktivnější maraton. Soutěžící sbírají v jednotlivých zkouškách trestné body a vyhrává ten, kdo má v konečném součtu nejméně trestných bodů. Vzhledem k vysoké finanční i časové náročnosti není spřežení tak rozšířené jako jiné populární disciplíny. A i v nejvyšší kategorii se spolu utkávají amatéři a profesionálové.

Na Prostějovsku se v současné době jako jediný soutěžemi spřežení aktivně zabývá František Sedlák z Pivína. Této jezdecké disciplíně se věnuje již čtvrtou sezónu. Do spřežení zapřahá koně plemene Welsh Cob z hřebčína Pretoria z Hynčic nad Moravou. V loňské sezóně nastupoval v kategorii jednospřeží pro mladé koně, kde se mu podařilo vyhrát závody v Těšánkách. Jelikož jako amatér nastupuje proti profesionálním jezdcům a jezdcům například z Národního hřebčína Kladruby nad Labem nebo Zemského hřebčince Tlumačov, je každé umístění velkým úspěchem a důvodem k radosti.

Ve dnech 10. a 11. června se konaly národní závody kategorie ST v krásném prostředí Národního hřebčína Kladruby nad Labem, jejichž součástí bylo i oblastní mistrovství severní Moravy. Celkem se závodů účastnilo 50 spřežení, z toho 16 spřežení v kategorii dvojspřeží. Závody byly zahájeny v sobotu drezurní zkouškou a parkurem. Po těchto dvou dílčích disciplínách byl František Sedlák v kategorii dvojspřeží na celkové desáté pozici a na prvním místě v rámci oblastního spřežení. S dosavadním výsledkem byl spokojený a mohl tak v neděli s dobrou výchozí pozicí nastoupit do náročného maratonu. Ten se pivínskému spřežení povedl skvěle. V celkovém pořadí se umístil na šestém místě, hned za elitními jezdci a reprezentanty České republiky, a svůj náskok v rámci oblastního mistrovství ještě navýšil. Stal se tak zřejmě historicky prvním jezdcem spřežení z Prostějovska, který se může pochlubit titulem „Oblastní mistr“. Nyní se jeho trénink a zraky upínají k mistrovství České republiky a finále Zlaté podkovy. „Chtěl bych poděkovat všem příznivcům a rodině za podporu. Doufám, že budu moct brzy zase informovat o úspěších v této náročné, ale nádherné disciplíně,“ dodal závěrem František Sedlák.