Mráz po zádech běhal při pohledu na následky dopravní nehody, která se udála uplynulý pátek ráno těsně po sedmé hodině na křižovatce ulic Hacarova a Josefa Lady v Prostějově. Zdemolovaný skútr, či spíše jeho trosky, a žena ležící na zemi v péči lékařů, to nevěstilo nic dobrého. Jen opodál pak policisté hovořili se seniorem, který vystoupil z havarovaného vozidla a snažil se vysvětlit, co se vůbec přihodilo. Vyšetřovatelům nakonec s vypětím všech sil vytrousil, že ho při odbočování oslepilo slunce a motorkářku vůbec neviděl...

Policisté z městské i státní policie, hasiči, lékaři se sanitkou z prostějovské „záchranky“ a nakonec přistávající vrtulník. To vše značilo, že je zle… Na křižovatce ulic Hacarova a Josefa Lady šlo bez nadsázky o lidský život. A jak Večerník zjistil, obrovskou zásluhu na záchraně řidičky skútru středního věku mají dvě studentky prostějovské Střední zdravotnické školy!

„V pátek 8. září před půl osmou ranní se v ulici Josefa Lady v Prostějově stala dopravní nehoda. Řidič osobního vozidla jel ve směru od nemocnice a při odbočování vlevo do Hacarovy ulice, zřejmě vlivem oslnění, přehlédl řidičku motocyklu, která jela směrem k nemocnici,“ popsala výsledky prvotního šetření po závažném střetu Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Nepozornost seniora za volantem osobního vozidla a následná srážka měly vážné následky. „Došlo k vážnému zranění osmačtyřicetileté motocyklistky, která byla letecky transportována do Fakultní nemocnice Olomouc. U pětasedmdesátiletého řidiče byla provedena negativní dechová zkouška a u řidičky byl za tímto účelem nařízen odběr krve,“ prozradila mluvčí krajské policie s tím, že hmotná škoda byla předběžně stanovena na 100 000 korun a událost je nyní v šetření.

V případě zraněné ženy šlo o zlomeninu stehenní kosti a několik dalších zranění. Vzhledem k závažnosti zranění jsme rozhodli o přivolání letecké záchranné služby, načež byla přepravena na traumatologické centrum olomoucké nemocnice. Nebyla v přímém ohrožení života a uvidí se, co ukáží CT vyšetření,“ sdělila exkluzivně Večerníku Lucie Mikisková, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Jak jsme dále zjistili, jen pár vteřin po srážce se zraněné řidičky skútru ujaly dvě mladé studentky Střední zdravotnické školy Prostějov, které ženě poskytly první pomoc ještě před příjezdem sanitky a přistání vrtulníku. „První pomoc v této těžké chvíli opravdu dávaly dvě dívky z maturitního ročníku, které pomáhaly při resuscitaci, jíž prováděly s další ženou, pravděpodobně bývalou zdravotní sestrou. Motorkářku následně předaly do péče zdravotníků,“ potvrdil Večerníku ředitel SZŠ Prostějov Martin Mokroš.

O zákroku ho informoval jeden z rodičů a také zmíněná žena, podle které se dívky při zákroku chovaly jako profesionálky. „Dívkám jsem poděkoval předal jménem školy předal drobné dárky,“ dodal Mokroš s tím, že obě studentky hodlají ve studiu pokračovat na lékařských fakultách.