Další tradice, bez které Hanácké slavnosti v Prostějově nemohou být. Slavnostní průvod složený nejen z komunálních politiků, ale hlavně ze členů všech zúčastněných folklórních souborů prošel opět napříč celým náměstím. Prodrat se zástupy lidí bylo ovšem letos složitější.

 

Průvod se jako vždy seřadil a vyšel od magistrátní budovy ve Školní ulici. Na jeho čele stanul historický kočár z muzea Václava Obra, do něhož nasedli primátor Prostějova František Jura a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Za nimi se vydali na pochod členové všech pěti zúčastněných souborů, které vzápětí vystoupily na pódiu před radnicí v rámci hlavního představení nedělního programu. Letošních Hanáckých slavností se zúčastnily soubory Trnka Vyškov, Mánes Prostějov, Klas Kralice na Hané, Kosíř Kostelec na Hané a Haná Velká Bystřice. Těchto pět souborů doprovodí cimbálová muzika Parádnica,“ představila hlavní složení průvodu a posléze i vystupující během hodového nedělního odpoledne Pavla Vašková z pořadatelského kulturního klubu Duha.

Slavnostní průvod se na náměstí trošku zdržel. Než dorazil k pódiu, kočár i celý průvod se musely prodírat zástupy návštěvníků, kterých v tu chvíli mohlo být v centru Prostějova až tisíc.

 

 

Reportáže a exkluzivní rozhovor ze zákulisí Prostějovských Hanáckých slavností najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září