Druhý ze tří dílů napsala v sobotu Zimní Tipsport liga, která jednu ze svých skupin hraje na umělé trávě v Olympijské ulici v Prostějově. Domácí tentokrát změřili síly s hlavním mužstvem Sigmy Olomouc a proti ligovému soupeři, jenž se netají pohárovými ambicemi, předvedli svěřenci kouče Zavadila dobrý výkon. I přesto byl ale o jednu branku lepší favorit, který si své vítězství přeci jen zasloužil.

 

 Do utkání naskočil poprvé v dresu eskáčka obránce Adam Bednár, který dorazil právě z Olomouce v průběhu tohoto týdne, a proti „svým“ naskočil na celý duel i Jakub Matoušek. Na opačné straně se zase jednalo o první souboj proti bývalým spoluhráčům pro Jakuba Elbela, jenž zamířil do Sigmy právě za zmíněnou dvojici.

První poločas toho pak celkově příliš nenabídl z pohledu šancí a vážnějšího ohrožení obou branek. V první čtvrthodině se k zakončení dostali dvakrát hosté, kdy nejprve Pospíšil nevyzrál na Vejmolu, když jeho pokus vytáhl mimo tři tyče. Ve 12. minutě už ale kapituloval, kdy po odvráceném rohu dostal zbytečně moc prostoru Moses Amasi a trefil se přesně z hranice vápna – 0:1.

Dalších dvacet minut ukázalo aktivitu Sigmy, která však nebyla schopná dostat se ve finální fázi k vážnějšímu ohrožení, Prostějov tuto pasáž přežil bez větších problémů. Naopak závěr mohl přinést srovnání stavu. Nejprve Matoušek vyzkoušel pozornost brankáře Macíka a ve 40. minutě byl po hlavičce z malého vápna velmi blízko srovnání, které však brankář Sigmy odmítl kvalitním zásahem.

Do druhé půle nastoupili hosté ve zcela odlišné jedenáctce, určité změny udělal i kouč Zavadil. Poprvé se tak v dresu Prostějova představil brankář Hrubý, kterého eskáčko testuje z Baníku. Příležitost opět dostali i mládežníci a nastoupil také Spáčil, Koudelka a Zapletal. Především se pak i diváci dočkali daleko větší porce zajímavých momentů.

Krátce po startu druhé půle se podařilo domácím i srovnat, kdy se o svou druhou branku ve dvou zápasech postaral Matoušek. Ten využil zaváhání brankáře Macíka a neměl problém uklidit míč do odkryté části branky – 1:1. Jen pár desítek sekund po srovnání mohl jít Prostějov do vedení. Machovu ránu z voleje ale brankář Macík vytáhl.

Nepsané pravidlo „nedáš – dostaneš“ pak opět zaúřadovalo, když se Sigma během pěti minut dostala na rozdíl dvou branek. Po rohovém kopu se v 56. minutě radoval Juliš, když na zadní tyči doklepával míč po hlavičce Pokorného – 1:2. Po hodině hry si dlouhý míč dokázal zpracovat Singhateh a nová posila Sigmy ukázala chladnokrevnost, díky které se dočkala první branky v novém působišti – 1:3.

Snížit mohl brzy Koudelka, ale jeho rána z přímého kopu mířila nad branku. Na opačné straně zase stále častěji hrozil Singhateh, ale podruhé už se mu nepovedlo najít prostor mezi tyčemi. V závěru domácí dokázali využít jeden z rychlých kontrů a na konci akce byl opět Matoušek, jenž ukazuje, že by mohl být důležitým faktorem záchrany – 2:3. Závěr utkání se nesl v duchu snahy eskáčka o srovnání, ale už na ně nezbyl čas. Sigma si tak připsala zaslouženě těsnou výhru.

 

Zimní Tipsport liga – 2. kolo

1.SK Prostějov – SK Sigma Olomouc

2:3 (0:1)

Branky: 50. a 87. Matoušek – 12. Amasi, 56. Juliš, 60. Singhateh. Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Lakomý.

Sestava Prostějova:

1. poločas: Vejmola – Gabriš, Kulig, Bednár – Badra, Slaměna, Matocha, Mach, Látal – Malec, Matoušek.

2. poločas: Hrubý – Bednár, Gabriš, Spáčil – Zapletal, Mach (60. Studený), Slaměna (60. Smékal), Matocha, Látal (70. Badra) – Koudelka, Matoušek. Trenér: Pavel Zavadil.

Sestava Olomouce:

1. poločas: Macík – Křišťál, Matys, Novák – Zifčák, Langer, Pospíšil, Sláma – Vodháněl, Růsek, Amasi.

2. poločas: Macík – Chvátal, Pokorný, Vraštil, Elbel – Dele, Zorvan – Fortelný, Fiala, Singhateh – Juliš. Trenér: Václav Jílek.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Pavel ZAVADIL – 1.SK Prostějov

„Pro nás skvělý zápas proti fantastickému týmu, který má dobré hráče, přesnou organizaci a ví, co má hrát. Měli jsme tak dobrý test, kdy jsme hráli více bez míče. Měli jsme tam však i dobré věci a pro naše mladé hráče to je skvělá příprava. V prvním poločase jsme měli dobrý vstup, ale zbytečně jsme ho zkazili chybou po rohu. Potom byla Sigma aktivnější, ale dokázali jsme se do zápasu vrátit. Je jen škoda, že jsme ještě i nesrovnali. Za tento zápas jsem ale rád, protože nám ukázal řadu věcí.“

Václav JÍLEK – SK Sigma Olomouc

„S utkáním jsem spokojen, i co se týče kvality. Jsme na konci druhého týdne přípravy, pro nás je důležitá kondiční složka, abychom v zápasech, kdy o tolik nejde, předvedli dobrý fyzický výkon. Tohle proti Prostějovu určitě bylo. Negativum jsou dva obdržené góly, které byly zbytečné, vítězství mohlo být daleko vyšší. Mužstvo ale zápas odpracovalo, jsem spokojen.“