V neděli 23. března dopoledne se KaSCentrum v Komenského ulici stalo dějištěm Velkého pohádkového reje s loutkami. Byl určen pro prince a princezny, takže se jich na akci, pořádané v rámci LOUTKOFESTU, sešlo bezmála sto. Užili si nejen přítomnosti loutek, ale i mini-diskotéku Míši Růžičkové.

„Mám tady hned dvě princezny, co se náramně baví. Proč mám pocit, že v těch šatech a s korunkami půjdou zítra do školky,“ smála se maminka Alena. Zatímco malí šlechtici a šlechtičny si užívali tance, loutkáři ze souboru Pronitka, kteří za projektem stojí, byli posmutnělí. „Vstupenky se prodávaly za poloviční cenu než normálně, tak jsme čekali trochu větší návštěvnost,“ posteskla si principálka Lucie Hlačíková.

Větší radost jim udělala návštěvnost čtvrteční Písničkové show loutek, kterou pořádali v prostorách zámku. „Zazpívaly tam děti z Pěveckého sboru ZŠ v Melantrichově ulici a Ashena Brennerová. Všichni jsme si to skvěle užili,“ doplnila za pořadatele Alena Přidalová.

Součástí LOUTKOFESTU byla rovněž dvoudenní návštěva Martina Kláska, loutkoherce a také majitele hlasu slavných hrdinů Spejbla a Hurvínka v divadle S+H. Muž, jenž dřevěným legendám věnoval téměř padesát let života, nejenže předváděl loutky, ale také pořádal seminář k jejich vodění, autogramiádu a byl i součástí focení.

Interaktivní výstava loutek v prostějovském zámku potrvá do soboty 6. dubna. Ke zhlédnutí jsou ukázky scén a loutek divadla Pronitka, mini pohádky Zámek, Peklo, Strašidelný les a Dračí jeskyně. Návštěvníci mohou vidět, jak se staví loutková pohádka, své umění předvádí i prostějovský řezbář Jaroslav Trnečka. K vidění je i přehlídka malých divadélek.