Hned tři zákony zakazují plošné vypalování. Jedná se o zákony o požární ochraně, ochraně přírody a krajiny a také o myslivosti. Vždyť i oheň rozdělaný na zahradě či v přírodě se může snadno vymknout kontrole. Obzvláště pokud fouká vítr. Za porušení zákonů hrozí pokuta až 25 tisíc korun. Přesto si z toho někteří lidé stále nic nedělají. Svědčí o tom také video, které nám zaslal jeden ze čtenářů z obce Kobylničky.

 

 Na videu je zachycen požár rozsáhlého travního porostu. „Někteří lidé jsou nepoučitelní,“ komentoval video jeho autor Jan Kovařík z Kobylniček. Starosta Myslejovic, kam Kobylničky coby místní část spadají, o celé záležitosti věděl. „Upozornil mě na to soused muže, kterému oheň trochu uletěl a přeskočil i na sousední pozemek. Něco takového se u nás stalo po delší době, občanům dáváme do schránek letáky, aby trávu nevypalovali. Snad se to tedy již nebude opakovat,“ reagoval na naše dotazy Zbyněk Ambros.

Častá příčina požárů

Jarní úklid na zahradách bez vypalování trávy si někteří lidé dříve nedokázali představit. Nyní už je řadu let zakázaný, navíc hasiči upozorňují na nebezpečnost takového počínání. „Plameny se kvůli suché vegetaci rychle šíří, během chvilky mohou zachvátit velkou plochu a způsobit vážná zranění či vysoké škody na majetku. Během loňského roku jsme řešili téměř dvě stě požárů trávy, polních či lesních porostů,“ zdůraznila tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

 

I menší pálení hlaste hasičům dopředu

Pokud se lidé chystají zbavit biologického odpadu na zahradě, měli by to hasičům nahlásit. „Preferujeme formu webového formuláře dostupného na stránkách https://paleni.izscr.cz.

Je to jednoduché, zvládne to každý. Důležité je dopředu uvést především dobu pálení, místo a kontakt na osobu, která je u pálení přítomna. Pro naše krajské operační a informační středisko jde o důležité informace, díky nimž mohou operační důstojníci předcházet planým výjezdům jednotek hasičů, které mohou být v danou chvíli potřeba na jiném místě. Loni jsme takto přijali téměř čtyři tisíce hlášení,“ doplnila Lucie Balážová s tím, že další možností je zavolat na číslo 950 770 010 nebo napsat e-mail na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..