Tohle vzalo rychlý a smutný konec! Letos to bude už tři roky, co se labutímu páru na drozdovickém rybníku v Prostějově poprvé podařilo vyvést mláďata. Ta však následně uhynula. O rok později se mohl ovšem radovat z celkem osmi ptáčat. Tehdy opeřenou rodinku znalo snad celé město. Romance však definitivně skončila vloni, kdy samice uhynula. Nový pár, který se na rybníku objevil, se tu dlouho nezdržel. Vše navíc nasvědčuje tomu, že i pro letošek zůstane rybník opuštěný.

Z labutí rodinky s osmi mláďaty se před dvěma lety staly skutečné prostějovské celebrity. Nejenže měly u rybníka svoji vlastní ohrádku, ale dokonce i dopravní značku, která měla řidiče upozorňovat na jejich přecházení silnice mezi rybníkem a Kolářovými sady.

Před rokem však samice z drozdovického rybníka uhynula. S odstupem dvanácti měsíců se Večerníku podařilo zjistit, co bylo příčinou. „Jedno vajíčko, které měla snést, se jí zaseklo ve vejcovodu,“ prozradil nám Tomáš Oplocký, sedmnáctiletý student prostějovského Trivisu, který se ornitologii s velkým zápalem věnuje již pět let a po uvedených informací pečlivě pátral.

Ovdovělý samec byl sice po úhynu své družky odvezen na rybníky do Tovačova, do Prostějova se však zanedlouho vrátil. Dlouho se tu však nezdržel a pendloval mezi Krasicemi a Drozdovicemi. Na rybníku se bezprostředně poté na poměrně krátkou dobu objevil další labutí pár. Zdálo se, že i on zde bude chtít vyvést mladé. Netrvalo ovšem dlouho a obě labutě zmizely neznámo kam.

Po většinu roku tak zůstával rybník opuštěný. Nejinak tomu bylo i v polovině letošního března, kdy už si labutí páry pomalu začínají budovat nové hnízdo. „Pokud vím, tak naposledy se ovdovělý labutí samec z prostějovského rybníka zdržoval v Určicích. Zřejmě si hledá novou družku, se kterou by mohl tvořit pár a vyvést mladé. Letos se mu to však už zřejmě nepodaří,“ nastínil Oplocký, podle něhož se žádný jiný labutí pár na drozdovický rybník pravděpodobně nepohrne. „Podmínky tu pro ně nejsou vůbec ideální, na březích neroste rákosí a další rostliny, které by jim usnadňovaly hnízdění,“ vysvětlil mladý ornitolog, jenž má o celé záležitosti nebývalý přehled. „Díky kroužkům třeba vím, že dvě mláďata z drozdovického rybníka skončila v Tovačově a další dvě v Grygově u Olomouce. Zajímavostí je i to, že jeden labutí pár z rybníka Bidelec v Plumlově zimoval až v Plzni, zatímco ty ostatní obvykle zalétají na zimu pouze do Tovačova,“ prozradil Tomáš Oplocký.