Soutěžní zábavné klání mezi reprezentacemi sedmnácti měst a obcí z Němčicka už zapsalo bohatou tradici. Po roční odmlce kvůli covidové pandemii ovšem dalšímu ročníku akce Mikroregion Nemčicko se baví nestálo nic v cestě. Letos připadlo organizátorství Hrušce a tato malinká obec s 240 obyvateli se sobotního pořadatelství zhostila na jedničku. Na místním hřišti zápolilo sedmnáct družstev o prvenství v pěti humorných disciplínách. O zábavu nebyla nouze, obzvláště když všechny účastníky potěšila svým vystoupením zpěvačka Olga Lounová. A u toho prostě Večerník nemohl chybět!

V sobotu 28. srpna odpoledne poslaly do soutěží své výběry Němčice nad Hanou, Dobromilice, Doloplazy, Dřevnovice, Hruška, Koválovice-Osíčany, Mořice, Nezamyslice, Pavlovice, Pivín, Srbce, Tištín, Tvorovice, Víceměřice, Vitčice a Vrchoslavice a Želeč. Organizátoři připravili soutěžní pětiboj s příznačným názvem Cesta životem. A srandy u toho bylo více než dost.

Pětičlenná družstva měla za úkol v co nejkratším čase například obléct kojence, přeběhnout trať při spoutání nohou nebo po prázdných přepravkách od piva, v závěru se pak soutěžící museli „postarat“ o babku s dědkem. Mezitím zápolili o vítězství v jedné ze soutěží také jednotliví starostové a starostky. Ti měli za úkol tenisovým míčkem upevněným v punčoše mezi nohama srazit všechny připravené PET lahve na závodní trati. „Je to pro nás velká čest uspořádat tak velkou akci a musím vám říct, že organizovat něco takového je pro vesničku s 240 obyvateli hodně těžké. Snad jsme to zvládli a věřím, že se všichni pobaví,“ svěřil se Večerníku ještě před zahájením dalšího ročníku Mikroregion Němčicko se baví David Barnet, starosta pořadatelské Hrušky.

Svá družstva při jednotlivých disciplínách řádně povzbuzovali i starostové či místostarostové. „Fandím strašně moc a z celého srdce. V tuto chvíli sice nevím, jak si celkově vedeme, ale je mi jedno, jestli budeme první, nebo poslední. Jde přece o zábavu, aby se lidé sešli a odreagovali se,“ smála se místostarostka Vitčic Martina Oštádalová. To starosta Mořic se netajil jistými ambicemi. „Věřím, že vyhrajeme! V roli starosty tuto akci prožívám poprvé, v nedávné minulosti jsem byl ale dvakrát členem soutěžního týmu. Důležité ale dnes je, že jsme se tady dneska všichni sešli a bavíme se,“ uvedl pro Večerník mladý starosta Mořic Tomáš Pavelka.

Jakmile skončil soutěžní pětiboj Cesta životem, přivítali všichni na hřišti v Hrušce zpěvačku Olgu Lounovou. „Mám takové akce ráda. Vůbec jsem neváhala, když mi přišlo pozvání,“ pronesla hvězda českého showbyznysu poté, co jí starosta David Barnet předal na uvítanou velkou kytici. Při první písničce však došlo k malé nehodě, kdy Olga Lounová skočila z pódia mezi diváky, ale po dopadu na zem upadla. „Jsem v pohodě,“ pronesla vzápětí současná hvězda české pop-music.

A jak celé sobotní klání dopadlo? „V soutěži vyhrály s největším počtem získaných bodů Nezamyslice. Další pořadí nebudeme zveřejňovat, není to důležité. Šlo o zábavu a ne o to, kdo bude druhý, třetí nebo poslední,“ udělal tečku za vydařenou akcí starosta Hrušky David Barnet.