Internetové bankovnictví je jednou z vymožeností dneška, ale právě v tomto ohledu se v posledních letech stalo hodně lidí oběťmi podvodu. Stejně jako muž z Prostějova, který vlastní chybou přišel o více než 86 000 korun. Důvěřivec totiž zadal informace k vlastnímu účtu v bance podvodníkovi, který mu poslal SMS zprávu. Jakmile tak učinil, brzy mu z banky přišla zpráva o odčerpání balíku peněz. Policisté po pachateli pátrají, tomu v případě zjištění hrozí až tři roky kriminálu.

 

Policie tak šetří případ internetového podvodu. „Minulý týden jsme přijali oznámení o odčerpání finančních prostředků z účtu poškozeného muže z Prostějova. Policistům sdělil, že mu přišla na mobil SMS zpráva, ve které byl odkaz na internetové stránky týkající se nějakého finančního sdělení. Na odkaz klikl a byl přesměrován na údajné stránky konkrétní banky, kde přesně podle pokynů vyplnil přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví a potvrdil je. Na svůj účet se ovšem nedostal a následně prostřednictvím aplikace zjistil, že mu byly z účtu neoprávněně strženy dvě částky v celkové výši 86 200 korun a odeslány na jiný účet,“ popsala další z internetových podvodů Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Podobných případů v poslední době přibývá. „Tento uvedený jsme zaevidovali a šetříme ho pro trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na tři roky,“ dodala mluvčí krajské policie.