Dalo se to čekat, ale když to přišlo, zavládl smutek a u někoho také vztek. Vyhlášení nouzového stavu a s ním spojená tvrdší vládní opatřeními neudělaly z pečlivě naplánovaného vánočního programu Prostějovské zimy žádnou selanku. Radní po páteční mimořádné schůzi s definitivní platností uzavřeli vánoční jarmark, omezili provoz mobilního kluziště a již ozdobený strom nechali rozsvítit v naprosté tajnosti...

 

„Nedá se nic dělat, jarmark k páteční osmnácté hodině zavíráme. Vládní opatření musíme respektovat,“ oznámil Večerníku v pátek odpoledne primátor František Jura. Mobilní kluziště se uzavírat nebude, ovšem jeho provoz bude omezen. „Na ledě i v jeho blízkosti se může objevit maximálně jen sto lidí, navíc plně očkovaných nebo po prodělané nemoci covid-19. Necháme to všechno důsledně kontrolovat,“ informoval první náměstek primátora Jiří Pospíšil, který potvrdil, že ve hře je i zrušení silvestrovského ohňostroje. „O tom jsme ale přímo ještě nejednali,“ podotkl.

Už předem bylo avizováno, že slavnostní rozsvícení stromu proběhne bez kulturního programu, především bez koncertu zpěváka Václava Noida Bárty. Radní tedy vánoční strom na náměstí T. G. Masaryka nechali rozsvítit tajně, aby se u něj neshlukovala veřejnost. „Nejsem smutná, jsem naštvaná,“ okomentovala pro Večerník důsledky nouzového stavu náměstkyně primátora Milada Sokolová.