V zahajovacím semifinálovém duelu prohrával Zdeněk Kolář s Federicem Coriou už 2:5 a přes veškerou snahu ztrátu dvou brejků nedohnal. Argentinec hrál svoji strojovou hru bez chyb a to mu přineslo vedení. Hned na začátku druhého setu český tenista ztratil své podání a od té chvíle Coria vedení nepustil a za sto minut se mohl radovat z postupu do finále, které si před devatenácti lety zahrál úspěšně jeho bratr Guilermo.

„Věděl jsem, že budu muset tvořit hru a chodit si pro vítězné míče. tomu odpovídal větší počet nevynucených chyb. Bylo jich docela hodně a to byl problém. Federico ukázal, že je opravu výborným antukářem, prakticky nechyboval a vyhrál zaslouženě,“ komentoval střetnutí Kolář, který současně přiznal, že musel bojovat také s úbytkem sil. „Na turnaji hraji současně i čtyřhru, únava se nastřádá. Ale nelituji. Měl jsem možnost odehrál řadu kvalitních zápasů, tak to mám rád,“ uvedl Kolář.

Druhým finalistou Moneta Czech Open se stal Alex Molčan po vítězství 6:1, 6:3 nad nasazenou trojkou Gianlucou Magerem z Itálie. Slovenský tenista měl výborný vstup do zápasu, a přestože se jeho soupeř v průběhu utkání zlepšil, pohlídal si také průběh druhé sady. „Možná, že jsem mu zápas trošičku otrávil. Viděl, že jsem na tom kondičně dobře, mám dost sil a většinu míčků doběhnu. Celý zápas jsem se cítil dobře, vnímal jsem, že je pod mou kontrolou,“ hodnotil střetnutí Molčan, který prožívá povedené týdny. Po postupu do finále na turnaji ATP v Bělehradě, si zahraje o další titul. „Užívám si to, je to odměna za předchozí tvrdou práci. Do finále půjdu s vědomím, že můžu vyhrát. Soupeře znám, pokusím se vymyslet taktiku, která na něj bude platit,“ řekl po semifinálovém úspěchu Molčan.

Na turnajový titul ve čtyřhře jen o kousek nedosáhl pár Roman Jebavý, Zdeněk Kolář přestože téměř bezchybně zvládl úvodní sadu. V dalším průběhu se soupeři českých tenistů – Aleksandr Nedovyesov a Concalo Oliveira – výrazně zlepšili, se štěstím vyrovnali ve zkrácené hře druhé sady a obrat dokonali v super tie-breaku.

„Začátek byl výborný, měli jsme zápas dohrát ve druhém setu. V koncovce jsme měli i trošku smůly, ale takový je tenis. Musíme soupeři jen poblahopřát a smířit se s porážkou,“ poznamenal Jebavý.

Podobné pocity měl také Kolář, který několik hodin po semifinále dvouhry nastoupil na kurt v rozhodnutím duelu čtyřhry. „Ve druhém setu jsme měli dostatek šancí získat rozhodující náskok. Příležitosti jsme neproměnili a v závěru přišel trest,“ posteskl si Kolář.

Výsledky 5. hracího dne Moneta Czech Open: Kolář – Coria (4-Arg.) 4:6, 2:6, Molčan (Slov.) – Mager (3-It.) 6:1, 6:3, finále čtyřhry: Jebavý, Kolář (3) – Nedověsov, Oliveira (Kaz./Por.) 6:1, 6:7, 6:10.

PROSTĚJOV V průběhu předposledního dne Moneta Czech Open se bojovalo účast ve finále dvouhry a jednotlivé zápasy o tom, že se v závěrečném utkání na kurtu prostějovského areálu nepředstaví domácí tenista. Také deblovovou soutěž ovládli zahraniční hráči, z vítězství se raduje pár Aleksandr Nedovyesov, Concalo Oliveira.
 
  

Pavouk Turnaje

Pavouk Dvouhry

Pavouk Čtyřhry

Program dne