Česká politika byla vždycky tak trochu tragikomická: prázdné sliby, velkohubá prohlášení a naposledy z ní Michal Hašek udělal i závody ve lhaní. Současná vládní garnitura však posunula „kvalitu“ politické kultury a jednání u nás ještě o stupínek níže. I když se to přitom nezdálo možné, stále hledáme nové dno. Inu, jak kdosi trefně poznamenal: „Když volíš šaške, očekávej cirkuse“. Tak jest.

Poslední týden byl opět hodně výživný. Průšvih a následnou rezignaci Dominika Feriho a bouračku ministra Lubomíra Zaorálka nechme stranou. Budeme se věnovat dění koronavirovému. Ani zde to přitom nebyla nuda, po četných průšvizích skončil (pozdě, ale přece) ministr zdravotnictví Petr Arenberger. A nastoupil po něm – ano, potlesk je namístě – znovu Adam Vojtěch, který se ke kormidlu vrátil po tři čtvrtě roce.

Vzpomínáte si ještě na Adama Vojtěcha? To je ten politik, kterému se přezdívalo a přezdívá Ken. Po Romanu Prymulovi, Janu Blatném a machrovi na reality Petru Arenbergerovi by se snad zdálo, že je Vojtěch vlastně výhrou. Není. Jak připomněl například server Seznam Zprávy, byl to přece právě Adam Vojtěch, za kterého do Česka přišly značně předražené ochranné pomůcky z Číny. A jak připomínám já, byl to právě tento ministr, za kterého se podcenily přípravy na jarní vlnu, byly smeteny dotazy na připravenost státu na koronavirus a rovněž je to tentýž člověk, který lhal o dostatku zdravotních ochranných pomůcek pro záchranáře či sociální zařízení.

Ale asi je to to nejlepší, co má Andrej Babiš po ruce. Tedy vzít recyklovaného politika s řadou zdraví nebezpečných průšvihů na kontě a dosadit ho zpět. Úsměvné? Ne. Trapné a tragické? Rozhodně.

Nás běžných smrtelníků a Prostějovanů se ale mnohem více týkají rozvolnění. To nejdůležitější konečně přišlo minulý týden, do lavic se vrátily i zbylé ročníky středních škol. Sláva! Jen si neodpustím dva rýpavé dotazy – proč až teď? A hlavně proč ve chvíli, kdy stejně probíhají maturity a školy nutně tak jako tak omezují výuku? Učitelé jen kroutí hlavami. Ostatně jako celý uplynulý rok.

Na závěr si dovolím jen povzdechnutí nad slovy ministryně Dostálové o tom, že vláda zvládla koronavirovou epidemii vlastně skvěle. No, dobře. A mluvila o české vládě? Opravdu?