Nemocnice AGEL Prostějov zve v úterý 27. června zájemce z Prostějova a okolí na bezplatnou preventivní akci zaměřenou na plicní choroby. Den spirometrie příchozím nabídne možnost rychlého a bezbolestného vyšetření plic spirometrem, který odhalí funkční stav plic. Akcí se Nemocnice AGEL Prostějov připojuje k celosvětovým oslavám Dne spirometrie, který každoročně vyhlašuje Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti.

„Zejména kuřáci a bývalí kuřáci by neměli podceňovat preventivní vyšetření. Doporučujeme kontrolu alespoň jednou ročně, a Den spirometrie je ideální příležitostí,“ zve zájemce o vyšetření spirometrem primářka oddělení plicních nemocí Nemocnice AGEL Prostějov MUDr. Ivona Grygárková, Ph.D. Připomíná také, že i lidé s dlouhodobým kašlem, alergici nebo jedinci s obtížným dechem by si neměli nechat ujít preventivní vyšetření.

„Vyšetření probíhá tak, že pacient dýchá do přístroje, který měří objem a rychlost vydechnutého vzduchu v určitém časovém úseku. Tímto způsobem můžeme zjistit pružnost, kapacitu a poddajnost plic a zároveň posoudit průchodnost dýchacích cest,“ vysvětluje MUDr. Grygárková. Spirometrie rovněž umožňuje odhalit některá plicní onemocnění a nemoci průdušek, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc. Řadu plicních onemocnění přitom umí spirometr odhalit již v raném stadiu.

Zájemci o vyšetření spirometrem jsou vítáni v Nemocnici AGEL Prostějov i bez předchozího objednání v úterý 27. června od 9.00 do 16.00 hodin. Vyšetření probíhá na plicním oddělení v prvním patře budovy polikliniky.