Přestože ještě není důvod k úplné spokojenosti a konec roku je daleko, výsledky hospodaření Statutárního města Prostějova za první pololetí tohoto roku jsou velice pozitivní. Vedoucí finančního odboru magistrátu Radim Carda nedávno zastupitelům oznámil, že průběžné hodnocení rozpočtu vykazuje za prvních šest měsíců roku přebytek přesahující 133 milionů korun. Jak ale vyzývají mnozí komunální politici, radovat se z kladného salda je předčasné. Například plnění stavebních investic se zatím přehouplo pouze přes 16 procent, což je velmi málo, magistrát navíc ještě čekají mnohé velké platby.

Podrobnou zprávu o stavu hospodaření představil šéf finančního odboru na jednání zastupitelstva v úterý 5. září, za kterým se v tomto čísle ohlížíme. „Průběžné rozpočtové hospodaření města za první pololetí 2023 vykazuje kladné saldo ve výši 133,65 milionu korun,“ oznámil zastupitelům velmi pozitivní zprávu Radim Carda, vedoucí finančního odboru prostějovského magistrátu.

Zatímco schválený i upravený rozpočet města na rok 2023 vykazuje kvůli zařazeným investičním akcím požadavek na schodkové hospodaření, průběžné hospodaření města skončilo ve sledovaném období v plusových číslech. Skutečný objem přijatých prostředků tak v prvním pololetí převýšil uskutečněné výdaje. „Celkové příjmy města k 30. červnu dosáhly výše 717,59 milionu korun, což představuje plnění na 56,23 procenta upraveného rozpočtu. Příjmy jsou ze tří čtvrtin závislé na daňových příjmech, jejich rozpočet je proto sestavován z důvodu opatrnosti konzervativně. Aktuální plnění rozpočtu ze sdílených daní probíhá v souladu s plánem. Příjmová stránka rozpočtu je pozitivně ovlivněna také objemem přijatých dotací ve výši 93,25 milionu korun, což představuje plnění na 65,86 procenta. Kromě nárokových dotací související s přeneseným výkonem státní správy byly na účet města připsány finanční prostředky například na zajištění plnění regionálních funkcí knihoven 2,78 milionu korun, účelová neinvestiční dotace pro Sportcentrum-DDM Prostějov na BESIP, soutěže a dopravní výchovu 1,7 milionu korun a mnohé další,“ rozebral podrobně Carda s tím, že součástí příjmů městské pokladny v prvním pololetí tohoto roku byly i nedaňové a kapitálové příjmy.

„Nedaňové příjmy jsou tvořeny zejména příjmy z pronájmu majetku, z poskytovaných služeb, z odvodů příspěvkových organizací a dále přijatými neinvestičními příspěvky a náhradami. V úvodním půlroce byly naplněny na 53,04 procenta upraveného rozpočtu 88,42 milionu korun. V oblasti kapitálových příjmů byly uzavřeny kupní smlouvy na prodej pozemků s vyšším plněním, než předpokládal plán. Aktuální plnění rozpočtu kapitálových příjmů je na 318,85 procenta upraveného rozpočtu, což je 3,19 milionu korun,“ zkonkretizoval šéf finančního odboru magistrátu, který se vzápětí věnoval druhé stránce rozpočtu, a to výdajům.

Celkové výdaje města k 30. červnu dosáhly výše 583,94 milionu korun, což představuje naplnění 40,21 procenta upraveného rozpočtu. Výdaje města jsou tvořeny z 88 procent běžnými závazky. Ty jsou rozpočtovány ve výši 1 150,40 milionu korun a byly čerpány v částce 511,31 milionu korun, to je 44,45 procenta upraveného rozpočtu. Nejvyšší položku běžných výdajů tvoří platy, konkrétně jde o částku 92,59 milionu korun, dále nákup ostatních služeb 88,04 milionu korun a neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím ve výši 86,9 milionu korun. Kapitálové výdaje jsou plánovány v celkovém objemu 301,85 milionu korun, za první pololetí 2023 se proinvestovalo 24,06 procenta upraveného rozpočtu, což je 72,63 milionu korun,“ vypočítal Radim Carda.

Základní položku kapitálových výdajů tvoří stavební investice ve výši 31,44 milionu korun. Což zatím činí plnění na 16,29 procenta. Největšími realizovanými investicemi za prvních šest měsíců tohoto roku jsou energeticky úsporná opatření bytového domu ve Finské ulici ve výši 11,09 milionu korun, regenerace Sídliště Svornosti za 7,61 milionu korun a technické zhodnocení objektu na Skálově náměstí za 5,1 milionu korun. „Jako významný faktor, který se podílí na pozitivním průběžném výsledku hospodaření, bychom rádi zmínili i nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebovalo žádné bankovní úvěry a bylo schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ uzavřel pozitivní hodnocení hospodaření města za první pololetí 2023 Radim Carda, vedoucí finančního odboru Magistrátu statutárního města Prostějova.

 

 

39 rozpocet